

Przydomowe kompostowniki dobrym przykładem ochrony środowiska
Właściciele nieruchomości zabudowanych budynkami mieszkalnymi jednorodzinnymi, którzy sami zagospodarowują odpady biodegradowalne w przydomowych kompostownikach będą płacili mniej za odbiór odpadów komunalnych. Kompostowanie to naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów, która polega na rozkładzie substancji organicznej przez mikroorganizmy. Dzięki kompostowaniu odpadków organicznych możemy otrzymać wartościowy nawóz.
Zakładanie kompostownika
Kompostownik powinien być umieszczony w łatwo dostępnym miejscu, najlepiej w półcieniu, w miejscu chroniącym przed bezpośrednim działaniem słońca oraz wiatru (ale przewiewnym), materiał w kompostowniku nie powinien być ubity, kompost powinien być cały czas wilgotny, ale nie mokry (po ściśnięciu nie powinna z niego lecieć woda). Kompostownik nie powinien mieć dna (aby do materii mogły dostać się mikroorganizmy i aby nadmiar wody mógł swobodnie odpływać). Warstwy powinny mieć grubość nie większą niż 20 cm. Układanie ściętej trawy, liści i resztek roślin w zbyt grubych warstwach szybko doprowadzi do gnicia, gdyż utrudniony jest dostęp powietrza
Właściciele kompostujący bioodpady w kompostowniku przydomowym NIE mogą wystawiać tych odpadów w workach koloru brązowego i przekazywać w ramach systemu gminnego do odbioru sprzed posesji.
Co można wrzucać do kompostownika?
Czego nie powinno się kompostować?
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 8 kwietnia 2019 r. odległości kompostowników o pojemności powyżej 10 m3 do 50 m3 powinny wynosić co najmniej:
1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych - 30 m;
2) od granicy działki sąsiedniej - 7,5 m;
3) od linii rozgraniczającej drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 10 m.